prima pagina | despre George Ostafi | prieteni - Freunde  | atelier | expozitii | contact

|friends - przyjaciele|                                                          

George L. OSTAFI

 

Născut 30 martie 1933, Cristineşti, România.

 Doctor in istorie

 Dramaturg, regizor, scenograf, poet.
 Pictor autodidact, afirmat pe plan naţional din 1956.

 Participări in expoziţii de grup începând cu 1989: Anglia, Austria, Canada, Franţa, Grecia, Italia, Israel, SUA, Suedia.

 Expoziţii personale: Jastrowie, Polonia 1994, Kempten, Germania 1999. 

Nenumărate expoziţii în România. 

Lucrările sunt destinate spaţiilor intime, fiind caracterizate printr-o puternică vibraţie poetică, uneori având teme religioase. 

Numeroase lucrări ale autorului se găsesc în galerii de artă, lăcaşuri de  cult, instituţii culturale, centre de sănătate, colecţii particulare din  întreaga lume.

 

Geboren 1933 in Cristineşti, Rumänien

 Doktor in Geschichte

 Dramaturg, Szenograf, Dichter.

 Als Maler Autodidakt, seit 1956 mehrfacher Teilnehmer der Republikanischen Jahresausstellung in Bukarest.

 Teilnahme an Gruppenausstellungen seit 1989: England, Frankreich, Griechenland, Italien, Israel, Kanada, Österreich, Schweden und USA.

 Einzelausstellungen: Jastrowie, Polen 1994, Kempten, Deutschland 1999.

 Zahlreiche Ausstellungen in Rumänien.

 Die Bilder - sehr poetisch und lebhaft in Farb- und Formgebung ,manchmal  mit religiösen Themen - sind vorallem für den Privatbereich gedacht.

 Viele seiner Werke sind im Besitz von Kunstgalerien, Kirchen, Kulturinstituten, Gesundheitszentren sowie in Privatsammlungen überall in der Welt.


Ecouri în presă

 

 

Data: 31 Martie 2006
Expozitia de pictura "Lumina Invierii - Icoane si Flori"

La Muzeul de Stiintele Naturii Suceava, pictorul sucevean George L. OSTAFI, ne invita, incepand cu 30 Martie 2006, la o expozitie de pictura, intitulata "Lumina
Invierii - Icoane si Flori". Lucrarile executate in ulei pe lemn si panza ne introduc tematic si cromatic in atmosfera pascala, sacra si vibranta (naturi statice si icoane), dar si in starea solara, optimista si plina de vitalitate a primaverii (flori si peisaj). Tablourile, in numar de 73, tot atatea cati ani implineste George L. Ostafi pe 30 Martie 2006, vor bucura ochii vizitatorilor, in dialogul lor tematic si cromatic, pe tot parcursul lunii aprilie. Va asteptam!

( 29-11-2006 )   Pe simeze  „Troienele Bucovinei”

Galeria de artă de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava găzduieşte, de la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţia cu genericul „Troienele Bucovinei”, aparţinând pictorului sucevean George L. Ostafi. Cu gândul la zăpezile de altădată, la iernile copilăriei „când omătul se ridica până la coama şurii” de unde începea derdeluşul, Conu’ Jorj, acum la vârstă septuagenară, rememorează şi aşterne pe pânză poveştile şi amintirile feerice ale anotimpului alb. Exersându-se liber, neîngrădit, într-un cântec prelung, fără partitură, acompaniat parcă de clinchetul zurgălăilor săniilor, George L. Ostafi ne poartă într-o lume de basm. O lume conturată de lucrările cu titluri ca „Poezia zăpezii”, „De-acolo vine Moş Crăciun”, „Mireasa în alb”, „Iarna la cabana vânătorilor”, „Viscol la schitul vechi”, „Sania bunicului”, „Bordeiul pădurarilor”, „Călăreţi în viscol”, „Iarna la hulpărie”...Până la urmă toate acestea sunt doar o privire îndărăt, către vremurile în care iarna, cu precădere aici în Bucovina, era anotimpul de taină al curăţirii sufleteşti, al postului dinaintea Crăciunului, al colindelor, al cetelor de mascaţi, al pluguşorului şi al Anului Nou. Al iernilor cu omăt bogat şi curat, pufos ca şi cozonacul de sărbători. O adevărată poveste din ce în ce mai îndepărtată de „iarna” de azi. Stau mărturie pânzele cu risipă de alb, pânzele cu amintiri ale lui Conu’ Jorj şi versurile sale pe care mi le-a şoptit la plecare: „Din cerul de-a pururea bun, / Dintre zăpezi, ca un ecou; / De-acolo vine Moş Crăciun, / De-acolo vine Anul nou”.

Allgäuer Zeitung

articol despre expoziţia din Kempten, decembrie 1999.

( dati click pe imagine pentru a o mari)

Cărţi de teatru, proză şi poezie publicate în perioada 2009 - 2012

 

Ecouri în presă

George L. Ostafi: „Memoria uitarii”

de Tiberiu COSOVAN
( citeste alte articole de la acelasi autor )

Evadând, aparent doar, din domeniul creatiei dramatice, George L. Ostafi ne propune o noua simfonie a verbului jucaus si plin de întelepciune în cartea intitulata „Memoria uitarii” (Editura Musatinii, Suceava, 2012).

Vorbe de duh, reflectii si vorbe mestesugite

Venerabilul Conu Jorj, care atunci când nu scrie versuri sau piese de teatru, când nu zugraveste icoane cu lacrimi de ceara si nu stoarce din tuburi culori cu care picteaza ferestrele universului sau idilic, piguleste vorbe de duh si asterne pe hârtie reflectii si vorbe mestesugite.

În epoca individualismului exacerbat, George L. Ostafi, care se preocupa de viitorul „generatiei mahmure” de dupa revolutia din decembrie '89, îsi toarce încet insomniile în fire de gând roditor.

Acceptând întelept inevitabilele compromisuri ale vietii, constient ca daca vrem sa fim stapâni pe viitorul nostru trebuie sa ne raportam la problemele zilei de azi, Conu Jorj, care nu este obosit chiar daca este “vechi” - asa cum spunea Caragiale - fara a fi însa victima nostalgiilor, are dreptul sa ne dea lectii de viata, cu toate ca ecuatiile pe care ni le propune spre rezolvare contin necunoscutele, nelinistile si obsesiile prezentului.

Un îndreptar de înteleapta vietuire axat pe valori

Prin noua sa carte, venerabilul vrajitor de verbe ne ofera un îndreptar de înteleapta vietuire axat pe valori, valori pe care le proclama cu vehementa pentru ca stau la temelia permanentei si nemuririi neamului românesc.

Semanator si aparator de cultura în câteva regimuri politice, pasitor peste veacuri si...peste milenii, George L. Ostafi a topit în athanorul sau de alchimist al cuvântului cu folos materia unei filosofii existentiale pe care ne-o livreaza în doze mici, în pilule care, între ingredientele lor magice, contin si sarea fina a întelepciunii populare, cea care se cerne de la obârsii, de la radacini.

Spre deosebire de cei care s-au încrâncenat si nu s-au putut detasa de trecut, care si-au ratat sansa marturisirii, George L. Ostafi este un bun interpret al partiturii pe care a compus-o.

Povetele si zicerile sale mestesugite se însotesc uneori cu vorbe neiertatoare, usturatoare, care scaneaza metehnele si viciile autohtone sau de import.

Mici insule de memorie într-un ocean de uitare

În rânduiala populara se stie ca atunci când înfloreste vita de vie, vinul din anul anterior se tulbura în pivnita. Asa este si cu zicerile lui Conu Jorj, când unele mustesc de întelepciune, altele se articuleaza cu o sonoritate cu nuante agresive, aproape vulgare.

George L. Ostafi este ca vioara cu goarna, o fascinanta deviatie euterpica, o combinatie, as spune, suprarealista.

Contând pe efectul provocator al panseurilor sale, Conu Jorj îsi plimba arcusul pe strunele întelepciunii care rasuna uneori contrastant prin pâlnia goarnei. Citindu-i reflectiile si zicerile mestesugite se cuvine, asa cum ne-ar spune el, „sa tacem si sa cumpanim”, pentru ca aceste roade de gând sunt menite sa scoata din adâncuri mici insule de memorie într-un ocean de uitare.Citeste mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Pagina-de-carte/2012-11-24/George-L-Ostafi-Memoria-uitarii#ixzz2DF3ViSYC

 

 

Lansare de 3 volume literare la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”